20. ročník EĽRO sa bude niesť v znamení potravinárskeho remesla

08.07.2010 Kežmarok

Kežmarok 8. júla (TASR) – Jubilejný 20. ročník medzinárodného festivalu ľudových remesiel a kultúry Európske ľudové remeslo (EĽRO) v Kežmarku sa bude niesť v duchu potravinárskeho remesla.
V tomto regióne sa zachovalo päť cechov potravinárstva. Riaditeľ podujatia Ladislav Melikant pre TASR uviedol, že tohto roku sa festivalu zúčastní 200 remeselníkov a spolu bude vystupovať takmer 1000 účinkujúcich.
Trojdňový program sa začína v piatok (9.7. ) otvorením vstupnej brány areálu remesiel z Ulice Dr. Alexandra. O 13. hodine sa začína Festival remesiel v priestoroch areálu na Hlavnom a Hradnom námestí a na nádvorí hradu. \"Prídu aj mladí remeselníci so svojimi tvorivými dielňami, na troch javiskách súbežne budú vystupovať rôzne folklórne súbory nielen zo Slovenska, \" priblížil Melikant. Okrem nich však prídu aj remeselníci, ktorí organizátorom pomáhali v začiatkoch festivalu, keď bolo priekopníkov tohto umenia veľmi málo. Slovenských predstaviteľov jednotlivých remesiel prídu do Kežmarku doplniť aj remeselníci z Poľska, Česka, Nemecka a Litvy. Vystúpia folklórne súbory z rôznych regiónov Slovenska, ale aj zo zahraničia, ako napríklad z Gruzínska či Srbska.
Na javisku na hrade sa budú odohrávať rozprávky pre deti, šermiarstvo, historické programy, sokoliari a hudobne to doplní dobová hudba. Všetko sa to bude niesť v pokojnej atmosfére. Na ostatných dvoch javiskách, pred radnicou a na Hradnom námestí, bude prebiehať cez deň ľudový program a dobová hudba, večer sprievodný program. Do stredu námestia chcú organizátori pripraviť oddychovú zónu s veľkoplošnou obrazovkou pre návštevníkov, ktorým sa nepodarilo dostať priamo pred jednotlivé pódiá.
Piatkový večer vyvrcholí muzikálovým recitálom najkrajších piesní z legendárneho predstavenia Na skle maľované v podaní divadla z Prešova. Okrem toho sa môžu návštevníci tešiť aj na Show svetových hviezd ako Elvis Presley či Abba, ktorú predvedú herci z Novej scény v Bratislave.
Sobotňajší program sa začne už o 9. hodine, pripravené sú vystúpenia rôznych folklórnych súborov, na Hradnom nádvorí sa opäť predstavia sokoliari, dobová hudba i tance a deti sa môžu tešiť na viacero rozprávok. Sobotňajší večer bude plný kvalitnej hudby, celý Kežmarok sa bude pred radnicou zabávať na vystúpeniach Richarda Müllera a skupiny Saragossa Band z Nemecka. Okrem toho je pripravený aj ohňostroj a laserová šou.
\"V nedeľu (11.7. ) o 15. hodine vyhlásime kráľa remesiel, čím ukončíme trojdňový program, \" informoval riaditeľ festivalu. Cez deň ešte vystúpia folklórne súbory z Kežmarku, Popradu, ale aj Českého Těšína či poľskej Blonice. Okrem hlavného programu je počas všetkých troch dní pripravený aj sprievodný program. Deti sa môžu v priestoroch trhu vyhrať v detskom mestečku, zajazdiť si na poníkoch alebo si pozrieť umenie sbandieratorov z Talianska a zajazdiť si na drevenom kolotoči. Okrem toho si budú môcť návštevníci na vlastné oči pozrieť ako sa podkúva kôň, veštica im vyveští z dlane a ovčí syr môžu ochutnať na salaši.
Do sprievodného programu tohtoročného EĽRO tiež patrí piatkový koncert speváčky Sisy Sklovskej. Ten sa začne o 19. hodine v Drevenom artikulárnom kostole. Okrem toho sa výrobca zvoncov pokúsi o zápis do Slovenskej knihy rekordov, a to výrobou najväčšieho kravského zvona. Súčasťou podujatia bude aj historický parný vlak, ktorý bude na trase Poprad – Kežmarok a späť premávať počas piatka a soboty. V piatok vyštartuje o 13.10 z Popradu a o 17.00 z Kežmarku, v sobotu to bude z Popradu o 9.15 a 14.44 a z Kežmarku vyrazí o 13.40 a 18.30.
Melikant očakáva, že tohto roku by mohol byť prekonaný aj rekord, čo sa týka návštevnosti. \"Predpokladáme, že by mohlo prísť aj 55.000 ľudí, má byť pekné počasie, tak veríme, že náš program priláka veľké množstvo ľudí, \" uzavrel.
 

Vyberte región